5 tips for å beholde motivasjonen når du får avslag

Og hvordan øke sjansen til å få et ja og gå videre i en jobbprosess.

Du fant drømmejobben, og var helt overbevist om at denne jobben var som skapt for deg og din bakgrunn. Derfor ble du veldig skuffet da avslagsmailen kom noen uker senere: «Du er dessverre ikke videre i prosessen…»

Og det er jo ikke så rart at du blir lei deg, det er lov å kjenne på skuffelse. Men ikke depp for lenge, da kommer du deg ikke videre til neste mulighet. Her er noen tips for å beholde motivasjonen.

Tenk at du ikke er den eneste som får avslag

I mange avslagsbrev står det hvor mange søkere det var til jobben. Merk det tallet og les det høyt til deg selv: «Til jobben som … var det X antall søkere, og ingen av disse fikk tilbud om jobb heller». Det kan også være en fordel å finne andre som også er jobbsøkere. På LinkedIN finnes gruppa Attraktive Jobbsøkere. Det finnes også flere grupper på Facebook for jobbsøkere. Du bør også være åpen i sosiale settinger om at du søker jobb, det øker sjansen for å finne andre «jobbsøkekolleger».

Ikke la avslag føre til sammenligningsfella 

Det er så lett å bli misunnelig på naboen. Han har ofte finere hus og fetere bil enn deg. Det samme gjelder folk som er i jobb. For deg som ikke har jobb eller er misfornøyd med den du har, er veien til sammenligning kort – og meningsløs. Det er meningsløst fordi du bare mister motivasjonen av det. Husk at du konkurrerer med deg selv og at det er en grunn til at Facebook også kalles «Fakebook»

Avslag betyr ikke at det er noe galt med deg

Du fikk nei. Og når du har lagt sjela i å skrive en søknad og får nei, føles det ofte dypt personlig. Men det trenger det ikke være. Noen ganger vet ikke arbeidsgiver helt hva de er på utkikk etter, stillingsutlysningen er skrevet for bredt og tiltrekker seg alt for mange uten relevant erfaring. Det hender også at arbeidsgivere ombestemmer seg underveis i prosessen.

Gjør andre ting enn å søke jobb

Enkelte gjør den feilen at de bruker all sin ledige tid på å søke jobb. Det er naturlig, for man vil jo gjerne ha jobb raskt. Men dette er ikke spesielt lurt, for jobbsøking er like krevende som en hvilken som helst annen jobb, og i mange tilfeller mer mentalt slitsomt. Det er derfor lurt å ta seg pauser slik at du har litt mer å gå i tilfelle du skulle få negative nyheter. Dra på trening, møt venner og for all del – ta helg. Ikke la jobbsøkingen ta over livet ditt. Gå til frivillig.no for å finne tips over aktiviteter. Frivillig engasjement gjør seg også godt på CV-en.

Stikk fingeren i jorda

Bruk avslaget som nyttig input for å forbedre jobbsøkingen. Har jobbene du får avslag noe til felles? Søker du på stillinger du er under- eller overkvalifisert til? Bruker du tid på å spisse søknadene, eller sender du ut søknader i hytt og pine? Kommer motivasjonen din tydelig frem? Og ikke slå deg til ro med avslag. Kontakt gjerne rekrutterer for å høre hvorfor ikke akkurat du gikk videre eller spør hva som kjennetegnet kandidatene som gjorde det. Hvis du kan lære av avslagene, er du allerede nærmere drømmejobben.

 

Nyeste blogger

Blogger

Alle blogger
Kontakt