Jobbsøk: et spørsmål om respekt

Frøydis Rørvik | 20.9.2017

Å søke jobb har etterhvert blitt en kvasivitenskap med mange spørsmål. Egentlig handler det om respekt.

Hva jobber du med da?

De som er i jobb kan skru av tankene etter kl. 16. Å pause statusen som arbeidsledig/jobbsøker er litt vanskeligere. Og det er jo ikke så rart. Det vanligste spørsmålet i sosiale settinger er ofte «Hva jobber du med, da?» I tillegg har enkelte karriererådgivere har forelsket seg i begrepet aktiv jobbsøker og behandler ethvert møte er en mulighet til å knytte nettverk. Enten det er i dusjen på Elixia eller på et frokostmøte om politikken i Bulgaria. Jeg synes det vitner om manglende respekt for jobbsøkeres tid. Alle trenger en pause av og til for å kunne være effektiv på jobb.

Trenger det å være så vanskelig å søke jobb?

Arbeidssøkere kan bli bedt om å gjøre en hel rekke øvelser i jobbsøkedisiplin. De kan bli bedt om å strekke armene i været, danse rundt bord, opprette blogg om jobbsøk, tvitre om kompetansen sin, gå i nettverkstreff og frokostmøter, oppdatere LinkedIN-profilen et par ganger i uka, bestille visittkort. Etterhvert kan du like mye om merkevarebygging som en gjennomsnittlig norsk bedrift, men er fortsatt ikke noe nærmere jobb. Hva gjør du da?

Er du redd for å åpne e-post?

Å være aktiv jobbsøker innebærer telefonsamtaler, møter og opptil flere e-postrunder. Du åpner muligens e-poster fra arbeidsgiver med blandede følelser fordi intet nytt er godt nytt.  Jeg mener, det er jo ikke rart at du kan føle deg alene. Avsender er gjerne et ukjent navn i en eller annen HR-avdeling. Andre ganger er det et autosvar fra Webcruiter.

Håpet går fra lysegrønt til litt mer gusjegrønt og ender opp i en slags ubestemmelig nyanse når du har lest Avslags-eposten og de sinte og sure følelsene kommer sigende. Når du har brukt tid på å søke jobb, bør du egentlig kunne forvente et skikkelig svar fra arbeidsgiver. Igjen, respekt.

Hvilket spørsmål bør du aldri stille deg selv?

Et avslagsbrev innleder ofte med Det var veldig mange sterke kandidater (…) og avslutter gjerne med at du er velkommen til å søke jobb hos oss ved en senere anledning. Spørsmålet er egentlig ikke: Hvordan du kan takle avslag, for svaret avhenger fra person til person. Det andre spørsmålet som lett popper opp i hodet er Hvorfor vil de ikke ha meg? Du kommer sannsynligvis aldri til å få vite svaret på det spørsmålet, så ikke plag deg selv med det.  Men hva med de andre som også fikk avslag? Det er et bedre spørsmål – og mye sunnere for selvrespekten.

Har alle andre det alltid mye bedre?

Har du noen gang kjøpt noe som kostet litt for mye? Da er det vanlig å komme i etterkjøpsfasen. Folk som er i jobb, er av og til der. Det er ikke alltid de elsker mandager og noen ganger har de vondt i magen på søndager. Hvis noen i vennelista di skryter voldsomt av jobben sin på Facebook og tagger alle bilder med #greatplacetowork og #inforthewin, kan du trygt anta at tilværelsen deres ikke er så perfekt som de skal ha det til. Ikke se på hva de gjør, se på deg selv og hva som skal til for at du skal ha det bra.

Finnes det håp for meg?

Her om dagen snakket jeg med en mann som hadde gått over et år uten jobb.Denne mannen, forøvrig en ganske fin fyr, la oss kalle han Harald, ville til slutt ikke møte andre, han gikk rundt og rundt og tråkket i sin egen følelse av utilstrekkelighet. Mandag ble til onsdag uten at tirsdag stakk seg nevneverdig ut, og ingen kunne finne på noe på torsdag, for alle var på jobb. En dag ringte telefonen.  Tilfeldigvis var det en telefon fra oss med et jobbtilbud.

Er det ikke en selvfølge å bli behandlet med respekt?

Jeg vil si det så sterkt, sa han, jo, dere reddet meg. Jeg har snakket med mennesker som sier at det var så fint å komme til intervju hos oss, fordi de opplevde å bli tatt på alvor. Og at det ikke var tilfellet hos andre byråer han hadde vært i kontakt med. Det gjør meg litt forundret at ikke alle som jobber med bemanning er bevisst på dette. Samtidig er det en viktig påminnelse til oss som jobber med å gi andre jobb. Du skal ha respekt for noe som utgjør en så stor del av livet til mennesker.

Vil du vite hvem som jobber i Barona?

Mer om emnet

Blogger

Alle blogger
Kontakt