Slik gjør du et godt jobbintervju

Skal du på jobbintervju? Det er en rekke trinn du kan ta før (og etter) intervjuet for å sikre at du gjør et fantastisk inntrykk.

Ta deg tid til å forberede deg litt til på intervjuet på forhånd.  Les artikkelen for å se hvordn du gjør research på jobben og firmaet, hvordan du øver på intervjuspørsmål og svar, hvordan du kan kle deg til intervjuet, hvordan du følger opp etter intervjuet, og flere intervjuforberedelsestips.

Analyser jobben før jobbintervjuet

En viktig del av intervjuforberedelsen er å ta seg tid til å analysere stillingen. Når du vurderer stillingsbeskrivelsen, vurder hva selskapet ser etter hos en kandidat. Lag en liste over ferdigheter, kunnskaper og faglige og personlige kvaliteter som kreves av arbeidsgiveren og som er kritisk for suksess i jobben.

Lag en matchanalyse

Når du har opprettet en liste over kvalifikasjonene for jobben, lag en liste over dine styrker som kandidat og matche dem til jobbkravene. Lag en liste med opptil 10 av dine styrker som samsvarer med kravene til jobben. Disse kan omfatte ferdigheter, kvaliteter, sertifiseringer, erfaringer, faglige kvalifikasjoner, evner, datakompetanse og ferdigheter. Du kan ta opp noen av disse styrkene når du forklarer for arbeidsgiveren hvorfor du passer godt for jobben.

Gi konkrete eksempler

Tenk også på eksempler fra tidligere arbeidsgivere som viser at du har disse egenskapene. På denne måten, hvis intervjueren ber deg om å beskrive en tid da du demonstrerte en bestemt ferdighet eller evne, vil du være klar. Gjennomgå denne listen før intervjuet, slik at du er forberedt på å dele dem under intervjuet. Denne forberedelsen vil hjelpe deg å være klar til å svare på jobbspesifikke intervjuspørsmål som er utformet for å avgjøre om du har kunnskap, ferdigheter og kvaliteter som trengs for å utføre jobben. 

Research på selskapet

Før du går på jobbintervju, er det viktig å finne ut så mye du kan om ikke bare jobben, men også selskapet.. Det vil hjelpe deg med å forberede deg til både å svare på spørsmål om selskapet og å stille intervjueren spørsmål om selskapet. Du vil også kunne finne ut om selskapet og bedriftskulturen passer godt for deg. For en kort forståelse av selskapet, sjekk ut selskapets nettside, spesielt «Om oss» -siden. Få en følelse av hvordan selskapet sammenligner seg med andre organisasjoner i samme bransje ved å lese artikler om selskapet i bransjens magasiner eller nettsteder. Du kan også sjekke ut anmeldelser fra kunder og nåværende og tidligere ansatte.

Øv deg på intervjusituasjonen

Ta deg tid til å øve å svare på intervjuspørsmål, du vil sannsynligvis bli bedt om under et jobbintervju. Dette vil bidra til å gi deg en sjanse til å forberede svar, og vil også bidra til å roe nervene dine fordi du har tenkt igjennom hva du skal svare.  Øv på intervju med en venn eller et familiemedlem på forhånd, da blir selve intervjuet mye lettere.  Prøv å gjennomføre øvingsintervjuet i samme form som det virkelige intervjuet. For eksempel, hvis det er et telefonintervju, spør en venn å ringe deg, slik at du kan øve på å  svare på spørsmål over telefonen. Hvis det er et panelintervju, spør et par venner om de kan agere panel.  Gjennomgå vanlige spørsmål og svar på felles intervju og tenk på hvordan du vil reagere, slik at du er villig til å svare.

Hva du tar med til et jobbintervju

Det er viktig å vite hva du skal ta med (og ikke å bringe) til et jobbintervju. Elementer å ta med inkluderer en portefølje med ekstra kopier av CV, en liste over referanser, en liste med spørsmål, og noe å skrive med. Det er også viktig å vite hva du ikke skal ta med, inkludert mobiltelefonen din (eller i det minste slå av telefonen), en kopp kaffe, tyggegummi eller noe annet enn deg selv og din legitimasjon.

Oppførsel under jobbintervjuet

Riktig intervjuetikett er viktig. Husk å hilse på resepsjonisten, intervjueren din, og alle andre du møter på en høflig, hyggelig og entusiastisk måte. I løpet av intervjuet, vær bevisst på kroppsspråket ditt – og at du har øyekontakt. Følg med, vær oppmerksom, og se interessert ut. Dette er noe du kan jobbe med i øvingsintervjuene. 

Vit hvor du skal

Det er viktig å vite hvordan du skal komme deg til jobbintervjuet på forhånd. På den måten vil du unngå å komme for sent til intervjuet. Bruk Google Maps eller en annen app for å få veibeskrivelser hvis du ikke er sikker på hvor du skal. Kjører du, bruk GPS, så du kan finne den beste ruten til selskapet. Sjekk også parkering på forhånd.  Gi deg selv noen ekstra minutter og kom litt tidlig til intervjuet.

Lytt og still spørsmål

Under et jobbintervju er lytting like viktig som å svare på spørsmål. Hvis du ikke er oppmerksom, kommer du ikke til å kunne gi et godt svar. Det er viktig å lytte til intervjueren, å være oppmerksom, og å ta tid, hvis du trenger det, til å komme opp med et passende svar. Det er også viktig å diskutere dine kvalifikasjoner på en måte som vil imponere intervjueren.Vær også klar til å engasjere intervjueren. Du vil at det skal være å en god samtale, så du bygger en relasjon til intervjueren, i stedet for å svare automatisk på spørsmål. Ha egne spørsmål klar.  Mot slutten av intervjuet, la rekrutterer vite at du virkelig vil ha jobben.  Og til slutt: tenk igjennom hva du syntes gikk bra og dårlig under jobbintervjuet.

 

Nyeste blogger

Blogger

Alle blogger
Kontakt