Veien fra Ghana til fast jobb i Norge

Haruna Dari er en av to industrirengjørere som har fått oppdrag gjennom Barona hos Doka, men som nå er i fast jobb på samme arbeidsplass. Det startet i Ghana, med et norsk studie og kjærligheten.

Som student i Environmental Management i Cape Costa fikk norsk-ghaneseren et stipend til daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (nå: OsloMet) på programmet cultural studies. I Ghana. Etter ett år fikk han en jobb som kursleder og hostel manager for HiOA. Ved siden av å gi nordmennene på studiet en innføring i miljøproblemer i Ghana, fikk han også ansvar for å finne bosted til dem. Slik møtte han hun som senere skulle bli kona hans. Motivasjonen for å lære seg enda mer om Norge og språket økte, og etter tre år i Ghana flyttet paret til Norge.

Språk viktig for (fast) jobb

Språk er ofte en nødvendig inngangsbillett til jobb i Norge. Haruna har lært seg mye norsk ved å lytte, lese aviser og gjennom kurs på Folkeuniversitetet, og nå gjennom jobben. Han skjønner nesten alt, men irriterer seg fortsatt over at han gjør feil med grammatikken.

-De rareste ordene er ord som er slått sammen. Jeg er flink til å skrive norsk, men ikke så god til å snakke det, for i hodet mitt hører jeg at grammatikken er feil. Dere setter ordene sammen, jeg tar dem fra hverandre

Industrial cleaner in action.

Haruna Dari fikk fast jobb som industrirengjører gjennom Barona.

Overlevde vinteren ved å gå på kjøpesenter

Det var ikke bare-bare å komme til Norge, spesielt ble møtet med den norske vinteren hard.
– Det er ikke lett å flytte til et nytt land, og jeg måtte virkelig tilpasse meg. Den første vinteren var ekstremt kald! Det føltes som om jeg skulle fryse av meg både armer og bein, sier Haruna og legger til at han fant en egen overlevelsesmetode den første tida:

-Hvis jeg skulle ut, måtte jeg gå fra butikk til butikk bare for å holde meg varm, smiler han og kan røpe at han oppholdt seg mye på Sandvika Storsenter den første tida.

Truckførerbeviset fikk han inn i Barona

Etterhvert begynte han å søke på jobber, til å begynne med omtrent alt som fantes.
– Siden jeg ikke var så god i norsk enda, fikk jeg ikke brukt utdannelsen min, og da søkte jeg på veldige praktiske jobber. Og han kastet seg sporty ut i mange ulike jobber.

Haruna prøvde blant annet ulike typer sesongarbeid, og har vært innom både dekkskifting og lossing. Jeg tok etterhvert truckførerbeviset, etter råd fra kona mi om at det ville øke sjansene mine til å få jobb.

Industrial Cleaner at work for Barona Norway

Haruna Dhari har en spennende og variert jobb som industrirengjører.

Kjørte fra Sandvika til Geilo hver uke

Etter kurset søkte han på lagerjobber, en av dem gjennom Barona. Han fikk ingen lagerjobb, var i flere prosesser, helt til jobben som industrirengjører hos Doka dukket opp.

Marius tenkte at det måtte være perfekt for Haruna, også på grunn av kort reisevei. På den tida hadde han en 20% stilling hvor han kjørte fra Sandvika til Geilo for å levere aviser.
– Det var hyggelig nok, men veldig ensomt og ganske kjedelig å kjøre bilen den lange veien!

Da Marius spurte om han kunne være interessert i jobben som industrirengjører, stilte han sporty opp på intervju og spilte også inn en videopresentasjon av seg selv, etter å ha fått følgende teknikker fra Marius:

  1. Ikke se på deg selv mens du snakker
  2. Prøv å slappe av mens du snakker
  3. Gjør flere opptak

Han ler og sier at det ikke var noe han var særlig komfortabel med, men at kona ga tommelen opp til det siste opptaket, og da var det bare å sende inn. Litt senere var jobben et faktum.

Se også hvordan Raul fikk fast jobb gjennom å spille inn video (lenke til YouTube). 

Kom raskt ut i fast jobb

Til å begynne med arbeidet han ikke alene, men Thomas, også han først innleid gjennom Barona, og nå i fast jobb, ga han god hjelp. Haruna husket også på tipset han fikk fra arbeidsleder: «Det er bedre å spørre mer enn å spørre senere». Han trives på Doka og med alt han lærer:
– Du blir kastet ut i det, og etter en stund har du lært mye. Du roterer mellom forskjellige avdelinger. Jeg er den eneste som jobber på begge avdelingene for småutstyr og vaskelinja. I begynnelsen var jobben vanskelig, men etter en stund kommer ting mer naturlig.

Doka er veldig fornøyd med Haruna og jobben han gjør. Etter knappe 6 måneder i vikariat, fikk han fast jobb. Og heldigvis er det ingen tvil om at Haruna har kommet for å bli i Norge. For til sommeren kommer barn nummer to.

Mer om emnet

Blogger

Alle blogger
Kontakt