CV-tips - Barona.no

Les her: Temaside om koronavirus (Covid-19) med anbefalinger og informasjonsmateriell

Les her: Temaside om koronavirus (Covid-19) med anbefalinger og informasjonsmateriell

CV-tips

Hvordan skriver man en CV?

En CV er en presentasjon av din profesjonelle person hvor din erfaring, utdannelse, kunnskap og evner vil bli presentert. Det bør hovedsakelig være basert på fakta, mens du i det personlige søknaden har muligheten til å selge deg selv og med henvisning til fakta i CVen din. Det er din sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk og bli husket av rekruttereren som er ansvarlig for rekrutteringen/ansettelsen. Husk at søknadsdokumentene dine har en enkelt oppgave: å ta deg med til et intervju.

Mange tenker at det er en enkel og ikke veldig tidkrevende jobb å søke jobb. Det kan heller være en heltidsjobb i seg selv hvis det skal gjøres riktig og ha suksess. Sørg derfor for å sette av god tid til å skrive en virkelig god CV som du alltid kan ha som utgangspunkt når du søker jobb.

I gjennomsnitt bruker en rekrutterer mellom 20 og 30 sekunder på CV-en. I løpet av den tiden har du tid til å lese og se gjennom omtrent en halv A4-side. Dette betyr at det er utrolig viktig at du fanger leserens oppmerksomhet tidlig.

Før du begynner å formulere din ‘profesjonelle person’ i en CV, kan det være greit å velge om du vil ha en kronologisk, funksjonell, kombinert eller mer kreativ CV. Hva som passer deg best, avhenger av bransjen du er aktiv i og hvilken type jobb du søker. Nedenfor finner du noen tips om hvordan du kan lage en CV som passer deg.

 

I en kronologisk CV presenterer du dine erfaringer og kvalifikasjoner underveis når de skjedde (tid/år). Denne strukturen er uten tvil den vanligste og passer godt når:

• Du leter etter en jobb i en mer tradisjonell bransje.

• Du har jobbet lenge i et område og vil påpeke mange års erfaring.

• Du vil understreke at du har fordypet deg eller blitt promotert i et emne.

 

I en funksjonell CV presenterer du dine erfaringer og kvalifikasjoner etter hvilket fagområde de tilhører. Denne strukturen passer godt når:

• Du har hatt flere små jobber i samme område.

• Jobbtitlene dine avklarer ikke oppgaver og evner.

• Du har hatt lignende oppgaver, men i flere forskjellige selskaper.

• Du vil dempe eventuelle hull.

 

I en kombinert CV presenterer du dine erfaringer og kvalifikasjoner i henhold til en kombinasjon av en kronologisk og funksjonell CV. Denne strukturen blir mer vanlig og passer godt når:

• Du vil fremheve noen spesielle prestasjoner og ferdigheter.

• Du har erfaring innen flere forskjellige fagområder.

 

I en kreativ CV illustrerer du ferdighetene dine, din erfaring og deg som person til utlyst stilling, omtrent som en CV og en søknad kombinert. Denne strukturen passer godt når:

• Du leter etter en kreativ og kanskje moderne stilling.

• Du vil skille deg ut blant antall søknader rekruttereren mottar.